از ظروف پلاستیکی، بطریها، کیسهها گرفته تا اسباب بازیهای پلاستیکی. به هر کجا که نگاه کنیم محصولات پلاستیکی زیادی میبینیم که از پلی اتیلن ساخته شده است. پلی اتیلن یکی از محبوبترین مواد گرمانرم است که امروزه در دسترس است و در بسیاری از صنایع برای ساخت و تولید محصولات متنوع مورد استفاده قرار میگیرد. اما ، پلی اتیلن چیست؟ از چه چیزی ساخته شده است؟ چگونه پلی اتیلن را پردازش کنیم؟
پلی اتیلن یک ترموپلاستیک سبک وزن و بادوام با ساختار متغیر کریستالی است. این ماده یکی از پلاستیکهای پرمصرف در جهان است (به طوری که سالانه دهها میلیون تن از این ماده در سراسر جهان تولید میشود). از پلی اتیلن در مصارف مختلف برای فیلمها، لولهها، قطعات پلاستیکی و … در صنایع مختلف (بستهبندی، خودرو، برق و غیره) استفاده میشود. پلی اتیلن از پلیمریزاسیون مونومر اتیلن (یا اتن) ساخته میشود. فرمول شیمیایی پلی اتیلن(C2H4) است.
پلی اتیلن با افزودن یا پلیمریزاسیون رادیکال مونومرهای اتیلن (الفین) ساخته میشود. (فرمول شیمیایی اتن – C2H4). برای انجام پلیمریزاسیون پلی اتیلن از کاتالیزورهای زیگلر-ناتا و متالوسن استفاده میشود.
پلی اتیلن از خانواده پلیمرهای پلی الفین است و بر اساس تراکم و شاخه طبقه بندی میشود. متداولترین انواع پلی اتیلن عبارتند از:
پلی اتیلنهای شاخهای که به دو دسته زیر تقسیمبندی میشوند:
پلی اتیلن با چگالی کم (LDPE)
پلی اتیلن خطی با چگالی کم (LLDPE)
پلی اتیلنهای خطی خود به دو دسته مختلف تقسیمبندی میشوند:
پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE)
پلی اتیلن با وزن مولکولی فوق العاده بالا (UHMWPE)
پلی اتیلن متقاطع (PEX یا XLPE)
علاوه بر دستهبندی ذکر شده در بالا، پلی اتیلن در انواع دیگر نیز موجود است مانند:
پلی اتیلن با چگالی متوسط (MDPE)
پلی اتیلن با چگالی بسیار کم (VLDPE)
پلی اتیلن با وزن مولکولی بالا (HMWPE)
پلی اتیلن فوق العاده کم وزن مولکولی (ULMWPE)
پلی اتیلن کلردار (CPE)
پلی اتیلن سبک یا پلی اتیلن با چگالی کم یا LDPE مخفف Low Density Poly Ethelene، یک پلیمر نیمه سخت و نیمه شفاف است. این نوع پلی ایتیلن در مقایسه با HDPE، دارای درجه بالاتری از شاخههای زنجیرهای جانبی کوتاه و بلند است. پلی اتسلن سبک در فشار بالا در بازه ۱۰۰۰-۳۰۰۰ بار و در بازه دمایی ۸۰-۳۰۰ درجه سانتیگراد از طریق فرآیند پلیمریزاسیون رادیکال آزاد تولید می شود. LDPE از ۴۰۰۰ تا ۴۰،۰۰۰ اتم کربن تشکیل شده است که دارای شاخههای کوتاه زیادی است.
دو فرآیند اساسی که برای تولید پلی اتیلن با چگالی کم استفاده می شود:
مسیرهای اتوکلاو یا لوله ای همزن.
راکتور لولهای. که این روش به دلیل سرعت بالای تبدیل اتیلن، نسبت به مسیر اتوکلاو اولویت پیدا کرده است.
تصفیه آب آشامیدنی و آب آلوده برای جمعیت جهان، همواره یکی از مهم ترین چالش های زندگی انسان ها بوده و هست. طبق برآوردی که سازمان ملل متحد داشته، بیش از ۱.۲ میلیارد نفر در جهان از کمبود آب رنج می برند و تعداد بیشتری بدون تصفیه بهداشتی فاضلاب زندگی خود را می گذرانند. فاضلاب ها از خانه ها، بخش های تجاری، صنعت، و همچنین زهکشی طوفان و باران سرچشمه می گیرد. استفاده از مواد شیمیایی تصفیه آب، روشی کاربردی به منظور دست یابی به آب آشامیدنی و پاکیزه برای جمعیت جهان است. مواد شیمیایی تصفیه آب ترکیباتی هستند که با توجه به خواصی که دارند مانند خاصیت ضد رسوب بودن، آنتی باکتریال، منعقد کننده و… در فرآیند تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرند.
مواد اولیه تصفیه آب
ترکیباتی که در فرآیند تصفیه به عنوان منعقد کننده استفاده می شوند. این مواد می توانند موجب ایجاد بقایا و یا محصولات جانبی شوند.
مواد ضدعفونی کننده که جهت حذف باکتری ها و ویروس ها و آلودگی های موجود در آب استفاده می شوند.
ترکیباتی که از ایجاد رسوب و خوردگی در سیستم های تصفیه آب و لوله ها جلوگیری می کنند.
هدف اصلی فرآیندهای تصفیه فاضلاب، پاکسازی آب و اطمینان از ایمن بودن آن برای استفاده بعدی پس از بازگشت به محیط زیست به عنوان بخشی از چرخه آب است.
در ادامه به معرفی مهمترین مواد شیمیایی مورد استفاده در تصفیه آب و پساب میپردازیم.
کواگولانت و فلوکولانت
انعقاد و لخته شدن موانع مهمی در برابر آلودگی های میکروبیولوژیکی هستند و فرآیندی کلیدی برای کاهش مواد آلی و کدورت های موجود در آب که تاثیر بسزایی بر ضدعفونی کردن آب دارند، محسوب می شوند. از جمله کواگولانت هایی که در تصفیه آب استفاده می شوند می توان به نمک های آلومینیوم و آهن مانند آلومینیوم سولفات، پلی آلومنییوم کلراید و سولفات آهن هستند. استفاده از مقدار بیش از اندازه مجاز این ترکیبات، موجب تغییر رنگ و ایجاد رسوب می شود.
برخی ترکیبات آلی نیز به عنوان کواگولانت عمل می کنند و یا به انعقاد کمک می کنند.پلیمرهایی مانند پلی الکترولیت کاتیونی (پلی آکریل آمید کاتیونی) و یا مونومرهای اپی کلروهیدرین از این دسته مواد هستند.
ادتا
ادتا از دیگر مواد شیمیایی تصفیه آب است که به دلیل خاصیت کلاته کننده خود مورد توجه قرار می گیرد. این ترکیب به صورت نمک ادتا ۲ سدیم و ادتا ۴ سدیم موجود است. این ترکیب به منظور پاک سازی رسوباتی که در سطح داخلی دیگ های بخار تشکیل می شود و همچنین به منظور ایجاد کمپلکس با فلزات و جلوگیری از رسوبات کلسیم و منیزیم مورد استفاده قرار می گیرد.
آنتی اسکالانت ها
آنتی اسکالانت ها در دسته مواد ضد رسوب قرار دارند و از ایجاد رسوبات معدنی روی فیلتر غشا در سیستم تصفیه جلوگیری می کنند. این ترکیب موجب افزایش عمر غشا، پمپ تصفیه و افزایش خلوص آب می شود. انواع مختلف آنتی اسکالانت مانند فلوکن ۲۶۰، جنسیس و… در تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرند.
سه ماده شیمیایی تصفیه آب که بیشترین کاربرد را به عنوان ضدعفونی کننده دارند عبارتند از کلر، دی اکسید کلر و اوزون ، که در ادامه به توضیح مختصر آنها می پردازیم.
کلر
کلر پرکاربردترن ضدعفونی کننده ای است که در تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد. به طور معمول نظارت بر سطح کلر موجود در آب آشامیدنی از اولویت بالایی برخوردار است زیرا به عنوان گواهی بر انجام گرفتن ضدعفونی آب است. غلظت مقدار کلر باقی مانده در یک لیتر آب نباید از ۰.۶ میلی گرم تجاوز کند چرا که مشکلاتی را در طعم و مزه برای مصرف کنندگان ایجاد می کند. کلر با مواد آلی طبیعی موجود در آب واکنش می دهد و طیف وسیعی از مواد جانبی نامطلوب را تولید می کند. از جمله این ترکیبات می توان به کلروفرم، برمودی کلرومتان، کلرو دی برمو متان و برموفرم اشاره کرد. این مواد را می توان با فیلتراسیون و روش های مشابه دیگر از آب جدا کرد.
کلرو دی اکسید
این ترکیب که در دسته مواد اولیه تصفیه آب قرار میگیرد هنگامی که به آب کلرو دی اکسید تجزیه می شود و دو ماده معدنی کلریت و کلرات را تولید می کند. مقدار این مواد به مقدار دوز کلر دی اکسید بستگی دارد. کلریت را می توان در ترکیبات هیپوکلریت نیز یافت. این مواد نیز بر ضدعفونی پساب ها تاثیر بسیاری دارند.
اوزون
اوزون از جمله مواد اولیه تصفیه آب است که در آب آشامیدنی وجود ندارد، زیرا باقی مانده ای باقی نمی گذارد. این ترکیب در حضور برمید معدنی، به کاهش برومات موجود در آب کمک می کند.
مونو کلرو آمین
از کلرامین به عنوان ضد عفونی کننده و به منظور جلوگیری از تشکیل دی و تری کلرامین ها استفاده می شود.زیرا وجود این مواد در آب طعم و بوی نامطبوعی در آب ایجاد می کنند.
سایر مواد شیمیایی تصفیه آب
مواد شیمیایی دیگری هم در روند تصفیه آب استفاده می شود. این مواد شامل ترکیبات شیمیایی همچون هیدروکسید سدیم برای تنظیم pH آب، سدیم فلوراید براید فلوراید دار کردن آب آشامیدنی است. رزین های تبادل یونی و فرآیندهای تصفیه پیشرفته تر بر اساس غشاء به طور فزاینده ای در تصفیه آب آشامیدنی استفاده می شود.
برای خرید جزئی مواد اولیه تصفیه آب با کیفیت بالا و قیمت مناسب می توانید به فروشگاه شیمی استور مراجعه کنید. برای خرید مواد شیمیایی تصفیه آب می توانید با مشاوران ما در شیمی استور تماس بگیرید و اطلاعات لازم در مورد ماده مورد نیاز خود را دریافت کنید. لازم به ذکر است شیمی استور انواع مواد شیمیایی تصفیه آب را با برگه آنالیز ارائه می دهد.
امروزه آب آشامیدنی از مهم ترین چالش های زندگی بشری است. استفاده از فرآیند تصفیه آب و بازگرداندن آب به چرخه مصرف آب، یکی از روش های مناسب برای تامین آب آشامیدنی و صنعتی است. انواع مختلف مواد شیمیایی تصفیه آب مانند آنتی اسکالانت ها، فلوکولانت و کواگولانت ها، ادتا و… در تصفیه آب به روش شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. شیمی استور اقدام به فروش مواد تصفیه آب با بهترین کیفیت و نازل ترین قیمت می کند.
© تمامی حقوق برای شرکت پترو بامداد آذران محفوظ است.